Items from my pantry, appliances from my cupboard and produce from my garden
Friday, June 10, 2011
LADYBIRD
This little girl made it all the way from Christchurch after the earthquake last February. I hope she enjoys her new home in my garden free from aftershocks and tremors.
bestnyer blog u ni.. suka betul tengok buah2an segar dari pokok... macam2 ada!
nak jawab pasal pisang utk dibuat kerabu tu... maksud mengkal tu pisang yang masih berkulit hijau yang menunggu masa utk masak. maksudnya pisang tu dah cukup tua & akan masak bila2 masa.. tapi belum masak tau! harap u faham ye.. hehe.. lagi satu.. i rasa.. pisang yang u tanyakan tu pun boleh juga buat kerabu.. cuma.. mungkin kena kurangkan kuantitinya sebab pisang tu dah tentu bersaiz besar dari pisang emas yang i gunakan tu.. pisang yang i gunakan tu betul2 kecik.. comel je saiz dia coz i sengaja ambil yang paling kecil dari setandan pisang tu.. (ambil yg bawah sekali) lagipun.. pisang emas memang tak besar sangat kan.. so u agak2lah ye.. i tak rasa kulit pisang akan berasa pahit/kelat coz my nenek pernah buat kerabu dari kulit pisang.. tapi tak ingat kulit pisang apa.. masa tu i masih sekolah rendah... cuma ada kemungkinan ada rasa lain sikitlah sebab guna pisang jenis yg lain.. so.. try on your own risk yer... kalau tak sedap jangan marah okey.. hehe..
Thank you so much,Sonia.Believe it or not,I love your photos too.Not a single day goes by I did not hop over to your blog to sneak a peep.Thanks for coming by.
hai my dear Shereen..tu pokok bunga ros ke?
ReplyDeleteTak Kak CM, tu pokok limau purut( purut atau perut,eh?).
ReplyDeleteamboi jauhnya dia datang...
ReplyDeleteakak nak tgklah blog resepi kamu tu.
nasib baiklah sedap ..kalau tak sedap malu akak tau.
Wah, ladybird can fly that far ah? LOL!
ReplyDeleteNice photo of ladybird....my favourite insect!
Pete,
ReplyDeleteNo lar..these ladybirds belong to the mile high club one.Very high class..sit aeroplane one...hahaha.
Hi Shireen...
ReplyDeletebestnyer blog u ni.. suka betul tengok buah2an segar dari pokok... macam2 ada!
nak jawab pasal pisang utk dibuat kerabu tu... maksud mengkal tu pisang yang masih berkulit hijau yang menunggu masa utk masak. maksudnya pisang tu dah cukup tua & akan masak bila2 masa.. tapi belum masak tau! harap u faham ye.. hehe.. lagi satu.. i rasa.. pisang yang u tanyakan tu pun boleh juga buat kerabu.. cuma.. mungkin kena kurangkan kuantitinya sebab pisang tu dah tentu bersaiz besar dari pisang emas yang i gunakan tu.. pisang yang i gunakan tu betul2 kecik.. comel je saiz dia coz i sengaja ambil yang paling kecil dari setandan pisang tu.. (ambil yg bawah sekali) lagipun.. pisang emas memang tak besar sangat kan.. so u agak2lah ye.. i tak rasa kulit pisang akan berasa pahit/kelat coz my nenek pernah buat kerabu dari kulit pisang.. tapi tak ingat kulit pisang apa.. masa tu i masih sekolah rendah... cuma ada kemungkinan ada rasa lain sikitlah sebab guna pisang jenis yg lain.. so.. try on your own risk yer... kalau tak sedap jangan marah okey.. hehe..
akak dah tenguk dah blog masakan kamu tu..tq yer
ReplyDeletenasib baiklah akak tgk gi tpt yang kamu sebutkan tu..tentu ashik melatah dibuatnya bila jumpa anjing
My 1st time, hop over from Pete's blog. Love your pictures so much, I feel so refreshing after see all your photos here.
ReplyDeleteThank you so much,Sonia.Believe it or not,I love your photos too.Not a single day goes by I did not hop over to your blog to sneak a peep.Thanks for coming by.
ReplyDeleteShereen,
ReplyDeleteerkkkk...ai ingatkan ada that talam sagu..halamak...meleset tekaan ai.. :)...tapi ladybird pun ok gak..lama ai tak nampak real life lady bird..
Shereen, did this ladybird come with baggage tag ;)
ReplyDeleteI must go check my garden ladybirds for tags to see where they came from. lol
Hahaha Sinner...you are so naughty!!!;)
ReplyDelete